NOS-nieuwslezeres Sacha de Boer geeft haar presentatietips en -trucs weg aan scholieren op Public Speaking Award: “Gebruik korte zinnen. En met een lage stem verkrijg je meer autoriteit.”
Voor de een een verschrikking, en voor de ander een warm bad: spreken in het openbaar. De BBC geeft 10 scholieren de kans om de Public Speaking Award te winnen, een prijs voor de beste redenaar. Eén van de juryleden en coach is nieuwslezer Sacha de Boer.
Om de Engelse taal onder scholieren te bevorderen wordt dit jaar voor negende keer de BBC Awards georganiseerd: “Steeds meer studies die volledig overgaan op Engels, zonder Engels ben je nergens meer”
“Ladies and gentleman, let’s talk about privacy”, begint een jong en energiek meisje haar speech in accentloos Engels. Een vierkoppige jury maakt driftig aantekeningen. Nos journaal nieuwslezeres Sacha de Boer neemt het woord zodra het meisje is uitgepraat. “Goed, heel goed. Je kunt wel proberen melodie in je zinnen aan te brengen; het ritme is nu vrij monotoon.”
Wie foutloos Engels beheerst, heeft altijd een streepje voor: of dat nu op een sollicitatiegesprek is, bij een baan of tijdens de studie.
Dat weten ze ook bij het Genootschap Nederland-Engeland (GNE), en daarom organiseren ze in samenwerking met de Britse BBC dit jaar al voor de negende keer de zogenaamde ‘BBC Awards’: een prestigieuze wedstrijd voor de beste Nederlandse schrijvers en sprekers in het Engels.
De negen Nederlandse finalisten van tussen de 16 en 20 jaar oud waren tijdens de finale van de ‘Public Speaking Award’ elkaars concurrenten. Ze kregen eerst nog een Masterclass van Sacha de Boer.
De nieuwslezeres leert de ambitieuze studenten hoe ze hun speech nog scherper kunnen neerzetten. Haar beste tip? “Gebruik de ruimte. En geniet ervan; dat merkt het publiek namelijk ook.”
Scholieren uit heel Nederland konden zich opgeven voor de wedstrijd die naast een spreek- ook een schrijfvariant kent. De winnaar gaat een week naar Londen om daar nog eens tegen internationale deelnemers te strijden.
Ieder jaar dingen wereldwijd zo’n 45.000 scholieren mee. Roos van Ees won twee jaar geleden de Nederlandse wedstrijd en werd tweede in Londen. Roos: “Het is goed om jongeren actief met taal bezig te laten zijn, zeker Engelse taal. Er zijn steeds meer studies die volledig overgaan op Engels.”
De bekende NOS nieuwslezeres Sacha de Boer heeft dus haar kennis en kunde over effectief spreken in het openbaar gedeeld met acht jonge getalenteerde scholieren die de finale hebben bereikt van de BBC Public Speaking Awards waaronder Riem Alkaissy van het Rijnlands in Oegstgeest .
Voor jonge mensen wordt het steeds belangrijker om zich goed te kunnen presenteren, en dan vaak niet alleen in het Nederlands, maar juist in het Engels. Op veel Nederlandse universiteiten is Engels steeds gebruikelijker als voertaal en ook het tweetalig onderwijs is al enkele jaren sterk in opkomst.
Deelname aan de BBC Awards draagt bij aan het versterken van de communicatieve vaardigheden in het Engels van jonge mensen. Het helpt hen meer zelfvertrouwen te krijgen, zich beter uit te drukken en zal hen van nut zijn in hun verdere ontwikkeling.
In deze speciale masterclass heeft Sacha de Boer in een intieme setting de scholieren niet alleen haar tips gegeven, ze heeft ze ook daadwerkelijk getest: iedere scholier werd gevraagd om zijn of haar speech van 5 minuten te presenteren. Daarnaast moesten ze in een korte pitch van 1 minuut hun onderwerp verkopen.
Hun prestaties werden beoordeeld door een panel van experts waar Sacha de Boer deel van uitmaakte. Voor de scholieren was het spannend om samen te werken met iemand die bekend staat om haar spreekvaardigheid.
BBC Worldwide en het Genootschap Nederland-Engeland (GNE) organiseren de BBC Young Writers and Public Speaking Awards om zo de interesse voor gesproken en geschreven Engels te bevorderen. Scholieren tussen de 16 en 20 jaar van meer dan 80 scholen hebben zich opgegeven.
Sacha de Boer was dit jaar "erg onder de indruk van het niveau van het Engels" van de finalisten.
De Nationale Finale was op 9 april 2011 in de Lutherse Kerk, het auditorium van de Universiteit van Amsterdam. Daar streden de 8 finalisten in aanwezigheid van Paul Arkwright, de Britse Ambassadeur in Nederland, om de titel 'Best Public Speaker'. Tijdens de finale werden tevens uit 7 genomineerde essays van de Young Writers Awards de beste schrijver gekozen.
De bekende nieuwslezeres Sacha de Boer was bij de Masterclass van de finalisten van de BBC Public Speaking Awards.
Sacha de Boer deelde zo haar kennis en kunde over effectief spreken in het openbaar met hen. Zij zei in een reactie dat ze prettig verrast was door het hoge niveau. ,,Te meer daar wij geen cultuur hebben van spreken in het openbaar.
Niet zoals de Britten, die volgens mij ermee worden geboren."Anouk Rossen van het Revius Lyceum in Doorn zei: ,,Ik vind het heel erg leuk en ik steek er ook zeker iets van op."
Imke Ditters uit Sambeek won de publieksprijs tijdens de finale van BBC Public Speaking Awards. Van de jury kreeg de zestienjarige 5vwo-leerlinge van het Stevensbeekse Metameer de derde plaats toebedeeld.
Ditters hield in de Universiteit Amsterdam een Engelstalig betoog met als titel A multi-cultural existence: unrealistic? Can different cultures really co-exist.
De acht finalisten die in Amsterdam in actie kwamen volgen allemaal tweetalig onderwijs op het vwo. De jury bestond uit onder meer de Britse ambassadeur, NRC-adjunct-hoofdredacteur Hans Steketee en NOS- nieuwslezeres Sacha de Boer.
Winnares werd uiteindelijk Florentyna van Zanten.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten