donderdag 11 augustus 2011

NOS journaal presentatrice Sacha de Boer naar Fotograficamarkt Doesburg 2011

NOS journaal presentatrice Sacha de Boer naar Fotograficamarkt Doesburg 2011.


NOS-nieuwslezeres en freelance fotograaf Sacha de Boer is aanwezig op de zeventiende Internationale Openlucht Fotograficamarkt in Doesburg. De jaarlijkse fotografiebeurs wordt op zondag 21 augustus gehouden in het centrum van de stad.

Net als voorgaande jaren verwacht organisator Roel Fokken weer tien tot vijftienduizend bezoekers. Met ruim 150 standhouders uit binnen- en buitenland gaat het om een van de grootste openluchtbeurzen op het gebied van fotografie ter wereld.

Sinds 1995 wordt in ‘t historische centrum van Doesburg op de voorlaatste zondag van de maand augustus de Internationale Openlucht Fotografica Markt georganiseerd, nu dus met Sacha de Boer.

Daags voor het evenement wordt ‘t centrum afgesloten en worden ruim 160 kramen als een lange dubbele slinger in de diverse straten uitgezet. De zondagochtend vroeg worden de kramen verder opgebouwd en nemen de standhouders hun plek achter hun kraam in om de door hen meegebrachte fotografica uit te stallen.

Vervolgens zal van 08.00 uur tot in de namiddag de straten worden ingenomen door de fotograficaverzamelaar en geïnteresseerden. Mede afhankelijk van het weer kan het bezoekersaantal ook dit jaar weer oplopen tot boven de vijftienduizend.

Tijdens het evenement vindt in de Martinikerk een lezing plaats van de fotografen Sacha de Boer en Raymond Rutting. De Boer bezocht de Noordpool. Rutting de Zuidpool. Foto’s en verhalen hiervan zijn samengebracht in het boek Tegenpool.

Gekoppeld aan het boek is een expositie die sinds enige tijd op verschillende plaatsen in Nederland te zien is. Tijdens de fotografiebeurs in Doesburg is de expositie te zien in de Martinikerk. De lezing begint om 13.30 uur.
Sacha de Boer is dus niet alleen bekend meer van haar werk voor de camera, maar ook steeds meer van dat erachter.
Sacha de Boer fotografeert al sinds haar zevende en heeft de laatste jaren regelmatig geexposeerd, onder meer bij Galerie RudolfV in Amsterdam. In 2006 en 2007 heeft ze meegedaan aan de Fotografenavondtentoonstelling.
Wenkbrauwen Sacha de Boer bron voor avatar
Hoewel ze zich daar niet altijd bewust van zijn, gebruiken Sacha de Boer en andere nieuwslezers wenkbrauwen en hoofd om eigenschappen van hun nieuwsberichten duidelijk te maken, bijvoorbeeld om belangrijke woorden te benadrukken of om aan te geven of ze over een luchtig of ernstig onderwerp praten. Onderzoek aan de Universiteit van Tilburg laat zien hoe en wanneer nieuwslezers visuele expressies gebruiken. De informatie kan worden gebruikt om betere avatars te maken – door digitale technieken geanimeerde gezichten waarmee mensen natuurgetrouw met computers kunnen communiceren.
Nieuwslezers zoals Sacha de Boer geven aan dat ze in hun berichtgeving neutraal proberen over te komen, en hun gezichten neutraal houden bij het uitspreken van het nieuws. Maar registratie met digitale camera’s en analyse van de beelden laten zeer nauwkeurig zien wanneer en bij welke woorden zij wenkbrauwen of hoofd bewegen. Woorden die verbaal worden benadrukt, krijgen bijvoorbeeld extra gewicht door gezichtsexpressies.
Quintillianus
Het onderzoek naar de nieuwslezers – naast Sacha de Boer werden onder andere Philip Freriks, Rick van de Westelaken en Jeanet Schuurman bestudeerd – onderstreept het belang van non-verbale communicatie bij het overbrengen van een boodschap. Nu is dat op zich geen nieuws: in de eerste eeuw beschreef Quintillianus in de Institutio orataria al dat een goede spreker de inhoud van zijn rede kracht bij kan zetten door een bijpassende expressieve stijl, en animators van alle tijden weten dat gezichtsuitdrukkingen belangrijk zijn om een karakter geloofwaardig te maken.
Maar dit onderzoek, uitgevoerd door het Tilburg Centre for Creative Computing (TiCC) laat precies zien hoe groot de kans is dat bij een bepaald woord wenkbrauwen of hoofd worden bewogen. Die gegevens zijn onontbeerlijk om een computer te ‘ leren’ een overtuigende avatar te creëren. Als een dergelijke avatar bijvoorbeeld bij ieder woord dat moet worden benadrukt een digitale wenkbrauw optrekt, dan komt dat over als onnatuurlijk, om niet te zeggen neurotisch.
Jeugdjournaal
Het onderzoek past binnen een nieuw terrein, optical phonetics, dat zich bezighoudt met de relatie tussen gesproken boodschap en visuele informatie. Eerder onderzoek van TiCC toont bijvoorbeeld aan dat een woord dat twee keer identiek wordt uitgesproken, maar eerst zonder, en daarna met opgetrokken wenkbrauwen, de tweede keer anders wordt gepercipieerd. Een woord met wenkbrauwbeweging komt veel ‘nadrukkelijker’ over.
Het onderzoek naar de journaallezers als Sacha de Boer laat niet alleen zien dat met gezichtsexpressie bepaalde woorden worden onderstreept, maar ook dat het onderwerp van belang is: de gezichtsuitdrukkingen bij leuke berichten zijn doorgaans expressiever dan bij meer ernstige onderwerpen. En ook het doelpubliek speelt een rol: presentatoren van het jeugdjournaal blijken bijvoorbeeld expressiever. Overigens zijn nieuwslezers al langer bron van onderzoek en technologische innovatie. De stem van Philip Bloemendal – jarenlang presentator van het Polygoonjournaal – was een inspiratiebron voor de ontwikkeling van spraakcomputers.
Sacha de Boer groeide op in Weesp als dochter van een huisarts. Ze studeerde communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. In 1992 werkte als redacteur.
In 1994 was ze nieuwslezer en redacteur bij Radio 10 en Concertradio. Vanaf juni 1994 was ze regelmatig op TV te zien als nieuwslezer van AT5. In januari 1995 stapte ze over naar RTL5, waar ze nieuwsflitsen ging lezen.
Na een half jaar werd Sacha de Boer samen met Rick Nieman in , Nieuwslijn. In 1996 werd dat programma gestopt omdat het onvoldoende kijkers trok. Sindsdien werkt ze voor het NOS-journaal, als vaste presentator van het acht-uur-journaal. Sacha trouwde op 14 februari 2002 met RTL Nieuws-presentator Rick Nieman
Sacha de Boer, bekend van het NOS Journaal, en Raymond Rutting, fotojournalist bij de Volkskrant, fotografeerden ieder een poolcirkel. Zij legden er de gevolgen van de klimaatveranderingen vast. Op zondag 21 augustus openen zij hun expositie Tegenpolen in de Martinikerk, Kerkstraat 4 in Doesburg.
Sacha de Boer fotografeerde het uiterste noorden van Canada. Rutting bezocht diverse plekken op Antartica. Tegenpolen is te zien tot en met 22 september van maandag tot en met zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur en tijdens de culturele zondag op 4 september. De entree is gratis.
Nieuwslezer Sacha de Boer stelt jazz-album samen
Nieuwslezer Sacha de Boer is van vele markten thuis en heeft voor het befaamde Amerikaanse Blue Note-label een jazz-album samengesteld onder de naam Sacha’s Choice.
Ook zanger Joe Jackson is door het label gevraagd om een album samen te stellen. Half april liggen beide albums in de schappen van alle cd-winkels.
Al eerder verschenen er verzamelaars samengesteld door bekende namen. Carice van Houten en ook muzikant Henry Rollins zetten eerder hun keuzes op cd, en nu dus Sacha de Boer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten