zondag 11 december 2011

Sacha de Boer en Rick Nieman Societyvrouw en Societyman van het jaar 2011


Rick Nieman en Sacha de Boer zijn uitgeroepen tot Societyman en Societyvrouw van het jaar 2011.


De titel wordt sinds 2004 door Stichting Nederland Positief jaarlijks toegekend aan personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk maken voor de maatschappij en uitblinken in uitstraling.

Volgens de vakjury is het uniek in de Nederlandse televisiegeschiedenis dat een getrouwd stel al jaren onafhankelijk en objectief het nieuws presenteert bij verschillende omroepen, zoals Rick Nieman en Sacha de Boer doen.

De jury roemt hun 'welbespraakte en unieke wijze van presenteren en hun inzet bij gala's ten bate van verschillende goede doelen'.

Sacha de Boer is al jaren presentatrice van het NOS Journaal, terwijl Rick Nieman werkt als nieuwslezer voor RTL. Zij trouwden op 14 februari 2002.

Acteurskoppel Caroline de Bruijn en Erik de Vogel werd twee jaar geleden geëerd met de onderscheiding.

Sacha de Boer en Rick Nieman zijn het leukste stelletje van Nederland.

Nieuwslezers Sacha de Boer en Rick Nieman zijn uitgeroepen tot Societyman en Societyvrouw van het jaar.

Dat is een titel die sinds 2004 wordt uitgereikt door Stichting Positief. Hij is voor 'personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk maken voor de maatschappij en uitblinken in uitstraling'.

Sacha de Boer is nieuwslezeres voor de NOS en Nieman voor de grote concurrent, RTL. De jury roemt hun 'welbespraakte en unieke wijze van presenteren en hun inzet bij gala's ten bate van verschillende goede doelen'.

woensdag 19 oktober 2011

Annechien Steenhuizen nieuwe collega Sacha de Boer bij NOS Journaal


Annechien Steenhuizen nieuwe collega Sacha de Boer bij NOS Journaal.

Met het vertrek van Eva Jinek bij NOS Nieuws is er ook ruimte gekomen bij het NOS Journaal. Annechien Steenhuizen neemt haar plek over, zij zal vanaf 1 oktober vooral de dagjournaals en het 18.00 Uur Journaal voor haar rekening nemen. Ze was tot nu toe te zien bij NOS op 3.

Annechien Steenhuizen, de nieuwe collega van Sacha de Boer: “Ik heb de afgelopen jaren met enorm veel plezier bij NOS op 3 gewerkt, waar ik naast presentatie ook volop in de redactie meedraaide. Het verschil met het NOS Journaal zit vooral in het feit dat er veel meer uitzendingen zijn en ik dus veel vaker zal presenteren. Ook hier ben je als presentator nauw betrokken bij het journalistieke redactiewerk. Die combinatie maakt het werk zo interessant.”

Met de komst van Annechien Steenhuizen bestaat de vaste presentatieploeg van het NOS Journaal uit negen personen: Sacha de Boer, Astrid Kersseboom, Jeroen Overbeek, Annechien Steenhuizen, Jeroen Tjepkema, Rob Trip, Simone Weimans, Rik van de Westelaken en Herman van der Zandt.

Annechien Steenhuizen startte haar journalistieke loopbaan in 1999. Ze begon bij RTL als redacteur en stapte in 2002 over naar RTV Utrecht als presentator. In 2008 werkte ze een aantal maanden als Jakhals bij De Wereld Draait Door en begin 2009 kwam ze terecht bij NOS op 3, toen nog het NOS Journaal op 3. En nu wordt ze de nieuwe collega van Sacha de Boer.

donderdag 11 augustus 2011

NOS journaal presentatrice Sacha de Boer naar Fotograficamarkt Doesburg 2011

NOS journaal presentatrice Sacha de Boer naar Fotograficamarkt Doesburg 2011.


NOS-nieuwslezeres en freelance fotograaf Sacha de Boer is aanwezig op de zeventiende Internationale Openlucht Fotograficamarkt in Doesburg. De jaarlijkse fotografiebeurs wordt op zondag 21 augustus gehouden in het centrum van de stad.

Net als voorgaande jaren verwacht organisator Roel Fokken weer tien tot vijftienduizend bezoekers. Met ruim 150 standhouders uit binnen- en buitenland gaat het om een van de grootste openluchtbeurzen op het gebied van fotografie ter wereld.

Sinds 1995 wordt in ‘t historische centrum van Doesburg op de voorlaatste zondag van de maand augustus de Internationale Openlucht Fotografica Markt georganiseerd, nu dus met Sacha de Boer.

Daags voor het evenement wordt ‘t centrum afgesloten en worden ruim 160 kramen als een lange dubbele slinger in de diverse straten uitgezet. De zondagochtend vroeg worden de kramen verder opgebouwd en nemen de standhouders hun plek achter hun kraam in om de door hen meegebrachte fotografica uit te stallen.

Vervolgens zal van 08.00 uur tot in de namiddag de straten worden ingenomen door de fotograficaverzamelaar en geïnteresseerden. Mede afhankelijk van het weer kan het bezoekersaantal ook dit jaar weer oplopen tot boven de vijftienduizend.

Tijdens het evenement vindt in de Martinikerk een lezing plaats van de fotografen Sacha de Boer en Raymond Rutting. De Boer bezocht de Noordpool. Rutting de Zuidpool. Foto’s en verhalen hiervan zijn samengebracht in het boek Tegenpool.

Gekoppeld aan het boek is een expositie die sinds enige tijd op verschillende plaatsen in Nederland te zien is. Tijdens de fotografiebeurs in Doesburg is de expositie te zien in de Martinikerk. De lezing begint om 13.30 uur.
Sacha de Boer is dus niet alleen bekend meer van haar werk voor de camera, maar ook steeds meer van dat erachter.
Sacha de Boer fotografeert al sinds haar zevende en heeft de laatste jaren regelmatig geexposeerd, onder meer bij Galerie RudolfV in Amsterdam. In 2006 en 2007 heeft ze meegedaan aan de Fotografenavondtentoonstelling.
Wenkbrauwen Sacha de Boer bron voor avatar
Hoewel ze zich daar niet altijd bewust van zijn, gebruiken Sacha de Boer en andere nieuwslezers wenkbrauwen en hoofd om eigenschappen van hun nieuwsberichten duidelijk te maken, bijvoorbeeld om belangrijke woorden te benadrukken of om aan te geven of ze over een luchtig of ernstig onderwerp praten. Onderzoek aan de Universiteit van Tilburg laat zien hoe en wanneer nieuwslezers visuele expressies gebruiken. De informatie kan worden gebruikt om betere avatars te maken – door digitale technieken geanimeerde gezichten waarmee mensen natuurgetrouw met computers kunnen communiceren.
Nieuwslezers zoals Sacha de Boer geven aan dat ze in hun berichtgeving neutraal proberen over te komen, en hun gezichten neutraal houden bij het uitspreken van het nieuws. Maar registratie met digitale camera’s en analyse van de beelden laten zeer nauwkeurig zien wanneer en bij welke woorden zij wenkbrauwen of hoofd bewegen. Woorden die verbaal worden benadrukt, krijgen bijvoorbeeld extra gewicht door gezichtsexpressies.
Quintillianus
Het onderzoek naar de nieuwslezers – naast Sacha de Boer werden onder andere Philip Freriks, Rick van de Westelaken en Jeanet Schuurman bestudeerd – onderstreept het belang van non-verbale communicatie bij het overbrengen van een boodschap. Nu is dat op zich geen nieuws: in de eerste eeuw beschreef Quintillianus in de Institutio orataria al dat een goede spreker de inhoud van zijn rede kracht bij kan zetten door een bijpassende expressieve stijl, en animators van alle tijden weten dat gezichtsuitdrukkingen belangrijk zijn om een karakter geloofwaardig te maken.
Maar dit onderzoek, uitgevoerd door het Tilburg Centre for Creative Computing (TiCC) laat precies zien hoe groot de kans is dat bij een bepaald woord wenkbrauwen of hoofd worden bewogen. Die gegevens zijn onontbeerlijk om een computer te ‘ leren’ een overtuigende avatar te creëren. Als een dergelijke avatar bijvoorbeeld bij ieder woord dat moet worden benadrukt een digitale wenkbrauw optrekt, dan komt dat over als onnatuurlijk, om niet te zeggen neurotisch.
Jeugdjournaal
Het onderzoek past binnen een nieuw terrein, optical phonetics, dat zich bezighoudt met de relatie tussen gesproken boodschap en visuele informatie. Eerder onderzoek van TiCC toont bijvoorbeeld aan dat een woord dat twee keer identiek wordt uitgesproken, maar eerst zonder, en daarna met opgetrokken wenkbrauwen, de tweede keer anders wordt gepercipieerd. Een woord met wenkbrauwbeweging komt veel ‘nadrukkelijker’ over.
Het onderzoek naar de journaallezers als Sacha de Boer laat niet alleen zien dat met gezichtsexpressie bepaalde woorden worden onderstreept, maar ook dat het onderwerp van belang is: de gezichtsuitdrukkingen bij leuke berichten zijn doorgaans expressiever dan bij meer ernstige onderwerpen. En ook het doelpubliek speelt een rol: presentatoren van het jeugdjournaal blijken bijvoorbeeld expressiever. Overigens zijn nieuwslezers al langer bron van onderzoek en technologische innovatie. De stem van Philip Bloemendal – jarenlang presentator van het Polygoonjournaal – was een inspiratiebron voor de ontwikkeling van spraakcomputers.
Sacha de Boer groeide op in Weesp als dochter van een huisarts. Ze studeerde communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. In 1992 werkte als redacteur.
In 1994 was ze nieuwslezer en redacteur bij Radio 10 en Concertradio. Vanaf juni 1994 was ze regelmatig op TV te zien als nieuwslezer van AT5. In januari 1995 stapte ze over naar RTL5, waar ze nieuwsflitsen ging lezen.
Na een half jaar werd Sacha de Boer samen met Rick Nieman in , Nieuwslijn. In 1996 werd dat programma gestopt omdat het onvoldoende kijkers trok. Sindsdien werkt ze voor het NOS-journaal, als vaste presentator van het acht-uur-journaal. Sacha trouwde op 14 februari 2002 met RTL Nieuws-presentator Rick Nieman
Sacha de Boer, bekend van het NOS Journaal, en Raymond Rutting, fotojournalist bij de Volkskrant, fotografeerden ieder een poolcirkel. Zij legden er de gevolgen van de klimaatveranderingen vast. Op zondag 21 augustus openen zij hun expositie Tegenpolen in de Martinikerk, Kerkstraat 4 in Doesburg.
Sacha de Boer fotografeerde het uiterste noorden van Canada. Rutting bezocht diverse plekken op Antartica. Tegenpolen is te zien tot en met 22 september van maandag tot en met zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur en tijdens de culturele zondag op 4 september. De entree is gratis.
Nieuwslezer Sacha de Boer stelt jazz-album samen
Nieuwslezer Sacha de Boer is van vele markten thuis en heeft voor het befaamde Amerikaanse Blue Note-label een jazz-album samengesteld onder de naam Sacha’s Choice.
Ook zanger Joe Jackson is door het label gevraagd om een album samen te stellen. Half april liggen beide albums in de schappen van alle cd-winkels.
Al eerder verschenen er verzamelaars samengesteld door bekende namen. Carice van Houten en ook muzikant Henry Rollins zetten eerder hun keuzes op cd, en nu dus Sacha de Boer.

dinsdag 5 juli 2011

NOS-nieuwslezeres Sacha de Boer geeft haar presentatietips en -trucs weg aan scholieren op Public Speaking Award

NOS-nieuwslezeres Sacha de Boer geeft haar presentatietips en -trucs weg aan scholieren op Public Speaking Award:  “Gebruik korte zinnen. En met een lage stem verkrijg je meer autoriteit.”
Voor de een een verschrikking, en voor de ander een warm bad: spreken in het openbaar. De BBC geeft 10 scholieren de kans om de Public Speaking Award te winnen, een prijs voor de beste redenaar. Eén van de juryleden en coach is nieuwslezer Sacha de Boer.
Om de Engelse taal onder scholieren te bevorderen wordt dit jaar voor negende keer de BBC Awards georganiseerd: “Steeds meer studies die volledig overgaan op Engels, zonder Engels ben je nergens meer”
“Ladies and gentleman, let’s talk about privacy”, begint een jong en energiek meisje haar speech in accentloos Engels. Een vierkoppige jury maakt driftig aantekeningen. Nos journaal nieuwslezeres Sacha de Boer neemt het woord zodra het meisje is uitgepraat. “Goed, heel goed. Je kunt wel proberen melodie in je zinnen aan te brengen; het ritme is nu vrij monotoon.”
Wie foutloos Engels beheerst, heeft altijd een streepje voor: of dat nu op een sollicitatiegesprek is, bij een baan of tijdens de studie.
Dat weten ze ook bij het Genootschap Nederland-Engeland (GNE), en daarom organiseren ze in samenwerking met de Britse BBC dit jaar al voor de negende keer de zogenaamde ‘BBC Awards’: een prestigieuze wedstrijd voor de beste Nederlandse schrijvers en sprekers in het Engels.
De negen Nederlandse finalisten van tussen de 16 en 20 jaar oud waren tijdens de finale van de ‘Public Speaking Award’ elkaars concurrenten. Ze kregen eerst nog een Masterclass van Sacha de Boer.
De nieuwslezeres leert de ambitieuze studenten hoe ze hun speech nog scherper kunnen neerzetten. Haar beste tip? “Gebruik de ruimte. En geniet ervan; dat merkt het publiek namelijk ook.”
Scholieren uit heel Nederland konden zich opgeven voor de wedstrijd die naast een spreek- ook een schrijfvariant kent. De winnaar gaat een week naar Londen om daar nog eens tegen internationale deelnemers te strijden.
Ieder jaar dingen wereldwijd zo’n 45.000 scholieren mee. Roos van Ees won twee jaar geleden de Nederlandse wedstrijd en werd tweede in Londen. Roos: “Het is goed om jongeren actief met taal bezig te laten zijn, zeker Engelse taal. Er zijn steeds meer studies die volledig overgaan op Engels.”
De bekende NOS nieuwslezeres Sacha de Boer heeft dus haar kennis en kunde over effectief spreken in het openbaar gedeeld met acht jonge getalenteerde scholieren die de finale hebben bereikt van de BBC Public Speaking Awards waaronder Riem Alkaissy van het Rijnlands in Oegstgeest .

Voor jonge mensen wordt het steeds belangrijker om zich goed te kunnen presenteren, en dan vaak niet alleen in het Nederlands, maar juist in het Engels. Op veel Nederlandse universiteiten is Engels steeds gebruikelijker als voertaal en ook het tweetalig onderwijs is al enkele jaren sterk in opkomst.
Deelname aan de BBC Awards draagt bij aan het versterken van de communicatieve vaardigheden in het Engels van jonge mensen. Het helpt hen meer zelfvertrouwen te krijgen, zich beter uit te drukken en zal hen van nut zijn in hun verdere ontwikkeling.
 
In deze speciale masterclass heeft Sacha de Boer in een intieme setting de scholieren niet alleen haar tips gegeven, ze heeft ze ook daadwerkelijk getest: iedere scholier werd gevraagd om zijn of haar speech van 5 minuten te presenteren. Daarnaast moesten ze in een korte pitch van 1 minuut hun onderwerp verkopen.
 
Hun prestaties werden beoordeeld door een panel van experts waar Sacha de Boer deel van uitmaakte. Voor de scholieren was het spannend om samen te werken met iemand die bekend staat om haar spreekvaardigheid.
 
BBC Worldwide en het Genootschap Nederland-Engeland (GNE) organiseren de BBC Young Writers and Public Speaking Awards om zo de interesse voor gesproken en geschreven Engels te bevorderen. Scholieren tussen de 16 en 20 jaar van meer dan 80 scholen hebben zich opgegeven.
 
Sacha de Boer was dit jaar "erg onder de indruk van het niveau van het Engels" van de finalisten.
 
De Nationale Finale was op 9 april 2011 in de Lutherse Kerk, het auditorium van de Universiteit van Amsterdam. Daar streden de 8 finalisten in aanwezigheid van Paul Arkwright, de Britse Ambassadeur in Nederland, om de titel 'Best Public Speaker'. Tijdens de finale werden tevens uit 7 genomineerde essays van de Young Writers Awards de beste schrijver gekozen.
De bekende nieuwslezeres Sacha de Boer was bij de Masterclass van de finalisten van de BBC Public Speaking Awards.
 
Sacha de Boer deelde zo haar kennis en kunde over effectief spreken in het openbaar met hen. Zij zei in een reactie dat ze prettig verrast was door het hoge niveau. ,,Te meer daar wij geen cultuur hebben van spreken in het openbaar.
Niet zoals de Britten, die volgens mij ermee worden geboren."Anouk Rossen van het Revius Lyceum in Doorn zei: ,,Ik vind het heel erg leuk en ik steek er ook zeker iets van op."
Imke Ditters uit Sambeek won de publieksprijs tijdens de finale van BBC Public Speaking Awards. Van de jury kreeg de zestienjarige 5vwo-leerlinge van het Stevensbeekse Metameer de derde plaats toebedeeld.
Ditters hield in de Universiteit Amsterdam een Engelstalig betoog met als titel A multi-cultural existence: unrealistic? Can different cultures really co-exist.
De acht finalisten die in Amsterdam in actie kwamen volgen allemaal tweetalig onderwijs op het vwo. De jury bestond uit onder meer de Britse ambassadeur, NRC-adjunct-hoofdredacteur Hans Steketee en NOS- nieuwslezeres Sacha de Boer.
Winnares werd uiteindelijk Florentyna van Zanten.